Tuesday, July 27, 2010

pEnGaLaMaN Ku bErSaMa mLm...


salam sumer...
td pas wat blogwalking aq ader terbaca kat blog sorg sahabat ni...
pasal MLM...
so kat sini aq nak cite la skit pasal pengalaman aq ngan mende alah ni...

kisah 1:

aq mula2 tau pasal mlm ni maser zaman matrik...
macam2 dah ader time tu...
sampai aq pon x igt la aper ke mende namer nyer...
aq ader sorg kawan ni...
dier ni cam org x braper nak senang la hidup dier..
sng citer cukup2 jer perbelanjaan seharian dier...
pstu kan..satu hari tu dier citer kat aq...
dier ader terbuat jatuh laptop org...
abes rosak laptop tu...skrin patah terus...
aq dgr mmg la risau...
aq tau kewangan dier tu camner...
camner dier nak ganti nnt kan...
dah la blaja kat matrik ni maner ader loan ptptn...
dier ckp kat aq org tu nak suruh dier ganti...rm2500
so member aq tu nak pinjam duit aq dalam rm1000...
aq time tu pon tgh dok kering gak..xtau dah camner nak tolong...
aq try la tanyer2 kat member2 aq kot saper2 leh tolong kan...
maklum la..aq ni snang sikit kesian kt org..huhu
nak d jadi kan citer..
satu hari tu..kat msjid matrik aq...
tiba2 aq ade la dgr bising2...
ruper nyer member aq yg wat laptop rosak tu kena marah..
ramai gak la org kerumun dier...
aq pelik dah...
tpi aq dgr dulu aper sbb org2 tu marah...
ruper2 nyer...sumer sbb duit..
dier sbnrnyer nak pinjam duit org sbb nak join MLM...
abes kat sumer org dier jaja citer pasal laptop tu..
pastu wat muke kesian nak pinjam duit...
tiba2 time tu aq rase b'syukur x bagi pinjam duit kat dier...
yg aq marah..knaper nak wat citer psal laptop rosak sumer tu...
cuba ckp betol2...yg ko nak duit sbb nak join mlm...
xder la aq susah2 nak tolong ko sbb aq mmg xkan tolong nyer kalo bab2 mlm ni...
start aritu..aq cam dah x baper nak layan dah dier..
aq rase ntah2 mmg dier ni penipu dari awal lagi...huuu


kisah 2:

kisah ni berlaku mase aq kat u ni la..
hmm..kalo x silap maser aq third year (waaa..cam la dah lamer padahal sem lepas jer)
ader sorg mamat ni...
dier jumpe aq kat kafe...
dier nak citer kat aq pasal dier nyer bizness...
hmm...time tu aq pon bosan..so aq dgr jer la...
soklan first skali mamat ni tanyer aq...ko suker duit x??
haaa...ni pon cam dah soklan wajib org22 mlm ni...
saper x suker kan...
tpi aq jawab aq x suker duit...sbb duit x bole d bawak mati..
konon2 nak maen2 la ngan mamat ni...
abes aq kena brainwash...harem sungguh...
mamat tu siap ckp lagi..yg dier skank ni bulan2 boleh bagi kat parent dlm rm200
kire nyer dier nak bangga la yg dier blaja ni x guna duit mak bapak..hampeh...
aq pon x guna la duit mak bapak aq...
aq pakai duit sendiri ok (walaupon duit loan..haha)
pastu dier tanyer aq lagi...
aq nak pakai keter per nnt???
xkan engineer nak pakai kancil kot g kejer..
kurang2 kena pakai vios..dier la ckp camtu...
pastu aq ni jenis mulut pedih skit..aq tanyer la balik..
dier nak pkai keter per plak kan...
korg nak tau..
dier siap wat muka riak n takabur..."aq skank ni tgh kumpul duit nak beli minicooper..cash..."
pastu dier ulang lagi...ader la dalam 3 4 kali...
aq time tu dlm hati dah gelak2 dah...haha
last2 aq x join pon...sbb aq mmg dah set dlm otak aq...aper nak jadi, jadi la..
aq xkan join mende alah camni...
last2..x silap aq due minggu pastu ader sorg member aq join mende ni..
time citer tu..mamat tu siap ckp lagi..modal bole balik dalam maser 3 hari jer...
yg member aq ni bodoh g join..citer kat aq...
dier dah dekat sebulan join...modal x balik2 gak...
aq pon sbgai kawan yg baek nasihat la dier...tpi dlm hati aq ckp padan muka...haha


tu jer kot pengalaman aq ngan mende alah mlm ni...
dan satu lagi aq nak bagitau...
pasni saper2 ajak aq join mlm ni...konfem aq halau...
kalo add fb sbb nak ajak bisness..aq akan remove...
lantak korg la nak rase aq ni rude ker aper..
yg penting aq mmg xkan join sampai biler2...insyaallah..(^^)

13 comments:

ahmad hisyam said...

aku pon pernah gak kne ngan dak2 mlm ni....

alasan nk blanje mkn...rupa2nyer skali pakej ngan brainwash...tp ok la leh mkn ayam tandoori free! hahaha

eDdY said...

ahmad hisyam>>>
haha...naseb ko baek bro...
aq jgn kan ayam tandoori..air kosong pon xder..huhu

nana arizona said...

gud eeddy!jgn layan dorang nih..

aku pun tak suke dgn ayat2 doang cam....

*tulah melayu, taknak amik peluang..
*tula melayu, lambat bertindak.. orang dh pakai vios kau pakai kancil..

padahal, kau vios hutang..aku kancil cash..pe de hal.. kau tu yang melayu taksub nak kaye..kan kan!

huh geram.. ! haha..

eDdY said...

nana arizona>>>
betol2...
ayat diorg sumer samer jer...
silap aribulan ader yg kena terajang...haha
diorg ni jenis cam x reti bahasa...huuu

Nadia Karim said...

pak cik sy xfham??

eDdY said...

Nadia Karim>>>
ape yg kamu x fham???

Nadia Karim said...

ape tu mlm??
malam ape??sy xfham la..wuuu

eDdY said...

Nadia Karim>>>
bukan mlm la..huu
mlm tu multi level marketing...
alaa..yg org dok pakse2 masuk tu...
tu la MLM...(^^)

Nadia Karim said...

o..ye ke..OMG..
serius xtaw..malu nye..
patut la puas sy mikir ape la maksud awk ni..huhuhu..ok dah fham..tima kasih...

~bi[L]LY^LiL[L]Y~ said...

hahah~
yup eddy..
i pon sebulu ngan u.
how they force me into this, i will not join 4eva.
4 me, i wonder where we got lot of money in a short time. ade certain mlm tu, product x terjual mana tp income lebat. i wonder. hmm,..

eDdY said...

~bi[L]LY^LiL[L]Y~>>>
betol tu...
diorg ckp sampai tempias air liur...punya la lebat..haha
tpi i still ngan pendirian..xkan join...
lantak la diorg nak ckp per...
even kalo x silap..dah ade fatwa yg kater mlm ni haram...huuu

pingu kecik said...

haha..same ngn nadia karim..
mule2 tu x phm..tp,ps xplain skg da tao!!~
hehe~

eDdY said...

pingu kecik>>>
hehe
biaser la kan..
kalo x paham..leh tanyer..(^^)