Sunday, June 10, 2012

KuDa LaGi

aslmlkum sumer..
kalo campur arini..
da 3 minggu straight aq n kawan2 naek kuda..
lst week pergi picnic..then ader kuda jugak..
this week pergi tempat yg maser first week tu..
nama tempat ni Bon Accord Horse Trail
kat sini kalo nak belajar pon bole..hehe


arini aq dpt sekor kuda yg super degil..
degil dier bukan la degil xmau balik rumah time maghrib..
tpi degil xmau ikut arahan..haha
aq suruh g kiri..dier xmau..nak kanan..
suruh g kanan..dier nak g kiri..
macam tu la degil dier..hehe
nama kuda aq arini ialah Mr Mustard..
daripada nama..aq teka dier ni jantan..haha
kalo betina..xkan la nak letak Mr kan..
tpi x dpt nak pasti kan..
sbb aq xder la sampai nak pergi check..hehe
arini nyer trail laen skit dri yg 2 minggu lepas..
arini nyer ader masuk sungai..
mmg best la..sungai tu agak dlm jugak..
kalo kiter berdiri ader la air takat lutut kot..

 

aq time kuda masuk ari tu aq bukan risau aper.
aq cuma risau takut2 la kuda tiba2 rase nak mandi..
naya aq kena mandi sekali..wakaka
air da la sejuk..
lupa nak bagitau..cuaca time aq naek kuda tu ader la dlm 2 degree celcius..
korg bayang kan camne rase air tu..
tpi seb baek dier x mandi..hehe

mungkin sbb da 3 minggu kan naek kuda..
aq da x rase sakit celah kangkang da...
mase mula2 naek dulu..mengengkang jugak la jalan pas turun..
arini aq leh jalan selamber jer..hehe

ooo..lupa nak bagitau..
first skali..aq ader pengalaman baru arini dgn kuda..
camni citer dier..
mase dok ikut trail jalan dgn kuda tu kan..
kite akan sampai satu tempat..
kat tempat tu..kite bole berpecah..
sama ader nak continue jlan atau pon nak trot..

b4 aq sambung nak citer skit pasal kuda ni..
yg aq da di ajar..dier ader 3 cara bergerak..
first skali ialah WALK..
kalo walk ni kuda tu jalan jer la cam biaser...
jalan slow2..hehe


yg kedua ialah TROT..
trot ni adalah joging..
time trot ni kaki kuda ni bersilang...
di mana kaki kiri depan dan kaki kanan belakang akan gerak sekali..
dan kite akan sakit bontot kalo naek yg ni..
tgk gambar ni kalo x faham..



yg ketiga ialah CANTER..
canter ni adalah berlari..but still not on the full speed
kaki kanan belakang dan kiri depan akan jatuh sekali..
then kaki kiri belakang pastu baru kanan depan..
sbb pergerakan ni la kite akan dgr bunyi 3 rentak..KEDEKUK
ni tgk gambar kalo x paham..hehe
ni mmg superb laju bagi org binginner cam aq..x tipu..
tpi kite yg duk atas kuda tu rase lagi selesa dari trot..


ni ader satu lagi cara kuda bergerak..
nama dier GALLOP..
yg ni lebih kurang canter..
tpi yg ni mmg super duper laju..
org lumba kuda tu mmg guna pegerakan ni..
dari 3 rentak..gallop ni akan menghasil kan bunyi 4 rentak..
sbb kaki dier mmg asing2 jatuh..xder yg serentak..
aq xtau la bile aq bole wat yg ni..
mungkin kalo nama aq Qabil Ambak..haha



ok..berbalik pada citer aq td..
then aq nak la pergi trot tu kan..
ye la..kalo jalan jer sampai abes..boring jugak..
tpi sbb kuda aq super degil kan..
dier xmau ikut yg trot tu..
dier nak jalan jugak..
puas da aq tarik..
kuda tu siap angkat kaki depan lagi..
aq risau takut jatuh..so aq ikut je la kuda tu..

then instructor yg bawak kitorg tu tau la yg aq frust sbb x dpt ikut trot tu kan..
bile da dekat nak sampai tempat mula..aq nampak member2 aq yg ikut trot tu..
instructor tu ckp la kat aq yg aq bole join member aq dari sini...
aper lagi..suka sgt la sbb dpt nak join kan..
aq pon kick la kuda tu..
rase2 nyer aq terkick kuat tau..

mula2 kuda tu trot..dlm 3 4 langkah..
tiba2 kuda tu masuk mode canter..
pergh..time tu mmg superb terkejut..
sbb nyer mmg laju giler...
kalo keter tu cam tiba2 kiter tekan NOS la..
abes topi aq terbang..
aq dlm hati dok ckp mesti aq akan jatuh nyer ni..
alhamdulillah..naseb baek aq x jatuh..
member aq yg da trot tu ckp diorg dgr ader org menjerit tau dari belakang..
tiba2 jer aq da ader tpi diorg..haha
korg bayang kan la bertapa laju kuda tu canter..

mmg pengalaman terbaek la arini..
best dan terkejut kejap..
tpi still aq bole gelak2 lagi la..
xder la sampai tahap mentally traumatize kan..kui3
lepas tu terus aq jalan jer slow2 sampai la balik..
nak di jadi kan cerita..time nak turun kuda plak aq tergolek..haha
yg tu mmg kelakar..
sbb nyer  time kuda tu dok berlari tadi x jatuh kan..
tang kuda da duk senyap2 tu plak aq bole jatuh..
naseb baek x jatuh atas taik..
da la bnyak giler kot taik kuda..haha

aq rase ni da bole jadi hobi baru da ni..
berkuda jugak salah satu sukan kegemaran Rasulullah..
minggu depan rase nyer mmg rilek la..
mungkin minggu seterus nyer tu akan naek lagi..hehe
k la..aper2 nnt aq update lagi k..peace (^__^)

p/s: lama da x tulis panjang2 camni kan..hehe

4 comments:

lhmysh said...

Salam,

Ha9...taw tak per...lagi best kalau baca entry panjang2kan...alo,tak sempat tgk cikgu jatuh td..kikikiki..seronokkan naik kuda..tp ni ly dah rase sakit kt tempat operation hrtu,myb sebab banyak kali rase terhentak...nasib baik mgu depan boleh rest...hopefully tak de effect ape2...

eDdY said...

lhmysh>>>
haha..xyah la tgk org jatuh tu..buat malu saja..kui3
tu la..next week bole rehat.. :)

[z@ck] said...

pergh.best gila dapat naik kuda.btw, this is very informative post.at least i know there are 4 types of horse's step.hehehe.

eDdY said...

[z@ck]>>>
dier panggil horse gait..bole cari kat internet pasal ni..hehe
mai la sini..bole naek kuda..hehe :)