Thursday, June 21, 2012

KuCiNg

aslmlkum sumer..
hmm..ekceli aq ni mmg suka kucing..
x di nafi kan..mase kecik2 dulu aq ni tkut kat kucing..
kalo anak kucing tu berani la..
tu pon pegang kulit belakang tengkuk tu je..haha
xder la aq kalo nak pegang badan kucing tu..
kang x pepasal kena cakar kan..haha
tpi aq pon x pasti sejak bila..aq suka sgt kat kucing..
kalo x silap aq masa aq kat u kot baru aq tau yg aq ni suka kucing..
kes nyer sbb ader kucing tu dtg rumah aq..
rumah ni maksud aq kat u k..
bukan rumah parent aq..hehe




ni la kucing tu...
nama dier Zhurong..
ni kucing betina..
kucing ni agak besar jugak la..hehe
yg best nyer..dier nak maen2 dgn kitorg..
dlm tempoh kitorg jaga dier tu..
Zhurong ni ader beranak sekali.
dier dpt 4 ekor anak..
cuma aq x pasti jantan betina anak2 Zhurong ni..haha



ni la anak2 Zhurong ni..
masa mula2 Zhurong ni beranak..
kitorg mmg jaga anak2 dier ni betol2..
sbb takut kena makan ngan kucing jantan..
sumer mmg comel..
kaler pon sama jer sumer..
ikut kaler mak dier..hihi
hmm..Zhurong ni aq n kawan2 aq bela satu sem jer..
sbb nyer time cuti sem tu kitorg terpaksa tinggal kan..
masing2 xbole nak bawak balik..
sem depan tu Zhurong ni xder da kat rumah kitorg..
tpi kami sumer masih jumpa lagi la dier ni kat dlm kawasan u tu..hihi

then kat rumah aq pon ader jugak kucing..
maksud aq rumah parent aq la..
pon sama..kucing yg dtg rumah aq secara tiba2..
tpi yg ni aq x jaga..
yg jaga ialah adeq aq..
sbnr nyer mak aq x suka kucing ni..
dier geli dgn haiwan berbulu..
nama kucing ni adeq aq letak Humpty..
ni kucing betina jugak..
ni ader skit gambar Humpty ni..

ni la gambar Humpty ni
kucing ni mmg cantik..
sbb tu selalu bunting..haha
kucing ni mmg gatal habis..
sumer kucing jantan kat kawasan rumah aqtu aq rase adalah suami dier..
die ni satu jer masalah..
setiap kali beranak..anak dier mesti mati..
sumer kena makan dgn kucing jantan...
sbb nyer dier x reti letak anak dier setempat..
kalo kite da amik anak dier pon..dier mesti akan alih nyer..
letak tempat laen..pastu kena makan..
sampai satu tahap tu..kucing ni cam da gile meroyan..
asyik mengiau mencari anak dier..
padahal anak dier da mati..huhu
kadang2 kesian gak aq tgk kucing ni..
tpi nak wat camner kan..huu
ader sekali tu..time dier beranak adeq aq smpat amik anak dier..
letak terus dlm sangkar..
time tu sempat la jugak aq tgk anak2 Humpty ni..



time anak Humpty tu ader 4 ekor kalo x silap..
sempat la jugak aq maen2 dgn anak kucing ni...hehe
tpi bile anak2 kucing ni makin besar..
mak aq da xlarat nak jaga..
tpi yg plaing buat mak aq bengang ialah bila anak2 kucing ni da pandai mencuri..
abes tudung saji mak aq dier selak nyer..
dier mkn ikan n lauk2 yg mak aq masak..
masalah nyer..bukan kitorg x bagi mkn..
siap bagi Friskies lagi..
tp still nak mencuri lagi..
so..last action yg mak aq amik ialah buang kucing ni jauh2..
kitorg tinggal kan kucing ni kat kawasan perumahan sebelah perumahan aq..
sampai arini xtau da aper yg jadi kat Humpty n anak2 dier ni..huhu

baru sabtu last week..member aq plak bela kucing..
apa lagi..mmg sakan la aq maen..
diorg bela anak kucing jer..
ader 2 ekor..sekor kaler kelabu n sekor lagi kaler kelabu putih..
yg kelabu tu nama dier bubu,,
yg satu lagi nama dier kyky..
ni la antara gambar2 kucing2 tu..hehe






yg best nyer kucing2 ni ialah sgt2 cmel..
bulu da la tebal..lembut jer rase..hehe
tpi yg bubu ni still cam takut2 lagi..
yg kyky ni super hyper..haha
abes sumer mende dier panjat..
sumer mende nak gigit n cakar..haha
tangan aq da calar balar da..sumer angkara kyky..
tpi xper..sbb aq suka..haha

kate la satu hari nnt aq bela kucing kan..
aq da bertekad nak bela dari jenis Ragdoll..
sbb nyer kucing yg ni sgt2 la cantik..
aq nak kaler putih..
Ragdoll ni mata dier mmg kaler biru tau..
cantik giler..haha
tpi harga dier pon bole tahan mahal nyer..
kalo aq nak belapon mungkin bile da balik mesia nnt..hehe
ni aq letak skit gambar kucing Ragdoll ni..




cantik kan..hehe
tipu la kalo korg kater x cantik..
tpi tu la..xtau la bile aq bole bela ni..
maksud aq bile tu ialah bila da balik mesia nnt..
sbb aq pon x pasti aq mampu nak nak jaga..
takut nnt aq bersemangat 2 3 minggu jer..
pastu tinggal jer kucing tu mati kelaparan..haha
konklusi dari post ni ialah aq mmg suka kucing..
tgk background blog aq ni jer da cukup..hehe
k la..nnt kalo ader aper2 lagi nnt aq update k..miaowww (>^__^<)

3 comments:

lhmysh said...

Salam,

Cikgu Ragdoll tu mcm kucing hanis yg hilang tu nma dia naugat...tp memang comelkan..he9..cikgu br main dgn kyky sekejap..tgn ly lagi la..da tak cantik da...byk gila kene cakar dgn kyky...tp sedih sebab kene qurantin dia kt dlm blik tu..tgu bila da baik2 betul2 br ktorng nk lepaskan satu rumah...:)

comel said...

you are really cat person edy

dapat pahala kering bila suka apa yang rasul suka

eDdY said...

lhmysh>>>
wlkmslam..aah la..pernah tgk gambar kucing hanis tu..ilang sbb per ek?? tpi mmg cntik kan ragdoll ni..hihi..x sabar nak tunggu bubu n kyky bebas..hihi :)

comel>>>
hihi..not really a cat person..but i do love cat :)